snålvargen

I mitt föregående inlägg “Beräkning av mina utgifter för 2016 del 1” gjorde jag en snabb beräkning av min utgifter för 2016. Nu har jag gått igenom mina kontoutdrag i mer detalj och ytterligare kategoriserat och räknat om. Summan blev nästan den samma men något lägre. Det var fruktansvärt tråkigt :persevere: men helt klart värt det och väldigt kul att se resultatet, även om det är förödande att se hur jag så slösaktigt spenderat mina pengar under 2016. Men nu vet jag vart problemen ligger så jag kan börja använda mina pengar lite klokare. Jag kan verkligen rekommendera alla att gå igenom era utgifter.

För 2017 kommer jag att bokföra mina inkomster och utgifter kontinuerligt för att få bättre koll och för att det inte ska bli så mycket jobb i efterhand. Jag kommer även föra en budget. Jag kommer att prova köra YNAB (You need a budget) jag återkommer mer om detta i senare inlägg.

Jag kan konstatera att det finns mycket att skära :hocho: bland de största utgiftsbovarna, hemelektronik, livsmedel och inredning. Inglasning av balkong var ju en engångsföreteelse och vi har inga nya renoveringar inplanerade. Lägenheten är bara några år gammal så finns inga behov. Det finns också gott om mindre utgifter som var för sig kanske inte kostar så mycket men tillsammans utgör även de stora utgifter och här finns det också stor potential att snåla. Spel/Nöje, resor och frisör bör alla kunna bantas rejält för 2017.

Nästa steg kommer nog bli att göra en prognos för mina inkomster under 2017 och ta fram en snål budget för att få en hög sparkvot.