snålvargen

I tidigare inlägg “Beräkning av mina utgifter för 2016” del 1 och del 2 går jag igenom mina utgifter för 2016 och kommer förskräckt fram till att de var högre än min inkomst. Nu har jag tagit fram en ny snål budget för 2017, då jag kommit till insikten att sparande inte bara kan leda till ekonomiskt oberoende utan har även många andra fördelar som mindre utsläpp och mer långsiktig lycka.

Resultatet blev 12 946kr/månad och jag kan konstatera att boräntan är största utgiftstjuven och står för 30%. Detta är dock inte hela sanningen eftersom 30% av räntan dras av skatten vid deklarationen året efter så det kommer tillbaka en del pengar som jag inte har med i mina uträkningar. Livsmedel, äta ute, nöjen, kläder och hemelektronik har alla bantats rejält och resor, inredning och frisör har tagits bort helt ur budgeten.

Budget med inkomster och utgifter 2017

Om vi sätter ihop budgeten med prognosen för min inkomst för 2017, kan jag glatt konstatera att jag kan spara mycket pengar och slutar året på en sparkvot en bit över 50%! Detta förutsätter givetvis att jag håller min budget och att jag lyckas återgå till arbetet 100% under sommaren.