snålvargen

Min budget för 2017 är 156.000kr vilket är 13.000kr/månad. Jag tog fram budgeten i ett tidigare inlägg “Snål budget för 2017 med en sparkvot på över 50%”.

Utgifterna för april var rekordlåga (för mig) och blev endast 11.646kr, vilket är nästan 1.500kr under budget! Vad som inte ser så bra ut är inkomsten, den är väsentligt lägre än föregående månad.

Eget kapital april 2017

I mars började jag bokföra mitt egna kapital och nu är det glädjande att se att det egna kapital har ökat med 9.239kr (0,9%) trots att den låga inkomsten och då är t.o.m. aktieutdelningarna inräknade i inkomsten. Kul att se att trots låg sparkvot så ökar eget kapital på bra.

Inkomst februari 2017

Inkomsten var ovanligt låg och resultatet blev ynka 5.919kr vilket innebär en sparkvot på 34% vilket är lång ifrån 50% vilket är mitt mål. Denna månaden har jag även börjat föra in aktieutdelningarna, räntan från Lendify (läs mina investeringstips) samt panten på de burkar jag samlat in. Jag lyckades samla in hela 200kr i pant under april månad! Trots detta var inkomsten relativt låg och det beror bl.a. på att Försäkringskassan och Alecta missat en betalning, men det justeras nog nästa månad. Lönen är också svag, förstår inte mycket när jag tittar på lönespecen så får nog undersöka mer, men kan vara att jag varit sen med att tidsrapportera.

Jag har dock kommit på att jag räknar mina utgifter lite felaktigt, jag räknar nämligen amortering som en utgift och har även med min sambos del av räntan (eftersom hon är student skrivs hennes del av räntan upp på ett skuldbrev). Amortering borde ses som sparande och inte en utgift och Johannas del av räntan borde inte heller vara med. Om vi räknar så här istället så blir resultatet 9.315,5 vilket innebär en sparkvot på 53%! Dock så satte jag ju sparmålet med ränta och amortering inkluderat som utgifter så egentligen borde väl målet justeras till över 60% sparkvot eller nåt sånt. Jag får fundera lite på det här. Skriv gärna en kommentar om du har några tips.

Utgifter februari 2017

Känner mig riktigt nöjd med utgifterna och äta ute fortsätter att sjunka. Transport och livsmedel är tillbaka på mer vanliga nivåer igen. Har börjat fundera på om jag kan cykla till jobbet och spara in pengar på transportkostnader när västrafikskortet går ut till sommaren, kan bli många tusenlappar även om det blir en startkostnad på att skaffa en cykel samt utrustning.