snålvargen

I ett tidigare inlägg beräknade jag mitt eget kapital till 774 875kr. :moneybag: Det var ju bra, men hur mycket behöver jag för att bli ekonomiskt oberoende? Med ekonomiskt oberoende så menar jag att jag ska kunna ha råd med en livsstil jag är bekväm med och inte behöva oroa mig över pengar. T.ex. så ska jag inte vara beroende av ett jobb för att försörja mig. Jag ska ha friheten att spendera min tid som jag vill. Det behöver alltså inte innebära ett flott liv.

Jag tänker att en bra början är att se över mina utgifter. Jag är ett stort fan av att jobba agilt :arrows_clockwise: och eftersom jag är helt grön på allt inom ekonomi så gör vi det lätt för oss genom att göra några antaganden och förenkla verkligheten. Jag kommer att iterera över min process och förbättra den med tiden allt eftersom jag lär mig.

Låt oss anta att jag går i pension vid 70 års ålder och att den pension räcker för att försörja mig (ganska stora antaganden, men stå ut med mig för stunden :wink:). Låt oss också bortse från inflation för att förenkla mina räkneexempel (givetvis måste detta räknas med i slutändan).

Då jag är 30 år behöver jag en försörjning för 40 år. Då borde jag behöva mina årsutgifter * 40 för att försörja mig fram till min pension.

Eftersom jag aldrig haft något intresse för ekonomi eller bokföring så har jag inte några gamla beräkningar att gå på utan jag får helt enkelt gå igenom mina kontoutdrag för 2016 på banken. Tyvärr har jag Nordea som bank och deras internetbank är inte särskilt användarvänlig men jag har lyckats exportera kontoutdragen för alla berörda konton för 2016 och fått in dem i Numbers (apples motsvarighet till excel). Efter en snabb sammanställning kan jag till min förtvivlan konstatera att utgifterna är 2016 var 452 849 kr! Där är ju 58% av mitt egna kapital! Nu känns inte min ekonomi så stabil längre. :money_with_wings: :scream:

Hur har jag lyckats göra av med nästan en halv miljon? När jag tar mig en närmare titt på vad det är jag köpt för en halv miljon kan jag konstatera att 130 426 kr (29%) är boende, där 34 008 kr (7,5%) är amortering. Det är ju en liten tröst att även om jag måste amortera varje månad bör det väl snarare ses som ett sparande än en utgift, då det inte minskar mitt egna kapital. Vad som inger ytterligare lättnad är ju att jag egentligen delar den här kostnaden med min sambo så mina utgifter är egentligen 65 213 för boende.

Betalningar till vårt MedMera kreditkort står för 29%. Största delen är nog livsmedel och inredning tror jag, men får gå igenom kontoutdraget på coop för att ta reda på mer detaljer. Den här kostnaden delar jag också till största delen med min sambo.

Övrigt är 26% och här finns alla möjliga utgifter allt från mat till hemelektronik.

Om jag antar att jag endast betalade 50% av boende, inglasning samt fakturorna för MedMera blir resultat betydligt bättre, 286 422kr. :relieved: Nu är det “bara” en kvarts miljon. Suck! Finns mycket att ta tag i när det gäller utgifter får jag en känsla av. Verkar som jag under 2016 sprätt pengar runt omkring mig som en galen höna! :chicken:

Första beräkningen av utgifter 2016 Min Andel

Jag behöver givetvis gå igenom utgifterna och kategorisera dem i bättre detalj men om vi tar fram en grov siffra så om jag vill fortsätta leva som jag gjorde under 2016 så kommer jag fram tills min pension vid 70 års ålder behöva ett inflöde av totalt 286 422 * 40 = 11 456 880. Herre min get! :goat: Det är ju 11,5 miljoner! Efter att ha skrivit detta traumatiska blogginlägg behöver jag vila upp mig. :weary: Jag återkommer i ett senare inlägg med fortsatta beräkningar på mina utgifter för 2016, jag kan ju alltid hoppas jag räknat fel någonstans…