snålvargen

Jag fick en fråga på bloggen om vilket verktyg jag använder för att göra min budget så tänkte det vore intressant att dela med mig av hur jag gör min budget. Jag är nybörjare och hade aldrig fört en budget innan 2017 så tar gärna emot all feedback :)

När jag började min resa från utbrändhet till ekonomiskt oberoende (se tidigare inlägg) så var planen att spara pengar och investera dem i aktier för att kunna leva på aktieutdelningen. Efter att ha kommit fram till att mina utgifter var högre än min inkomst år 2016 (se tidigare inlägg) så bestämde jag mig för att se över mina utgifter. Jag gick igenom alla utgifter för 2016 och kategoriserade och analyserade vad jag lagt pengar på och sen började jag skära för att ta fram en ny snål budget för 2017 (läs mer).

Jag hade aldrig tidigare fört en budget så kände det vore bra att testa ett verktyg. Min bror tipsade mig om YNAB (You Need A Budget) och trots att det kostade pengar så beslutade jag mig för att köpa 1års prenumeration för att lära mig föra en budget och jag kände det var viktigt att komma igång. Detta var innan jag utvecklat min snålhet, men kanske hade jag ändå gjort samma val idag, för du sparar mycket pengar på om du lyckas motivera dig att hålla din budget. Det går givetvis att göra i program som är gratis. Men YNAB lär en också hur du ska tänka och föra budget och är något som jag testar nu.

Så hur gör jag då i praktiken?

1 - För in alla kända utgifter

I början av varje månad så för jag in alla kända fasta kostnader jag har så som boränta, amortering, avgift och drift för bostaden etc. Antingen vet jag vad det kommer kosta eller så har jag fått en avisering/faktura.

2 - Lev på förra månadens lön

Jag använder förra månadens lön för att finansiera den nya månadens utgifter, då vet jag att jag redan har pengar utsatta i förväg till mina kostnader och är inte beroende av nästa lön för denna månadens kostnader.

3 - Börja finansiera det absolut viktigaste

Nästa steg är att budgetera. Jag börjar med mina absoluta “skyldigheter”. Dessa är de absolut viktigaste sakerna jag är skyldig att betala.

Månatliga skyldigheter

Mina månatliga skyldigheter är bolån, bostadsavgift och driftkostnader, eftersom jag har fått fakturor/aviseringar är det lätt att sätta undan exakta belopp. Min sista månatliga skyldighet är livsmedel. Här har jag uppskattat att jag max behöver 1500kr, så jag sätter undan det.

Oregelbundna skyldigheter

Sen tittar jag på mina oregelbundna skyldigheter så som CSN-lån, försäkringar, fackföreningen, vård, medicin, kläder etc. Här pratar vi om någon form av minimumkostnad för kläder och inte onödigt många eller dyra kläder.

Högre livskvalité

När jag väl lagt undan pengar till de absolut måstena, går jag vidare till saker jag vill ha som ger mig högre livskvalité så som transport, mobilkostnader, träning, hemelektronik, inredning etc.

Bara för att det är roligt

Efter det fortsätter jag med saker som jag inte upplever ger en högre livskvalité utan jag snarare gör bara för att det är roligt. Här har vi: Äta ute, Spel, Nöje.

4 - Fyll på buffert och sparkontot

När jag budgeterat för alla min utgifter så hamnar resten i sparande. Jag har en buffert på 25.000kr och efter jag sett till att den är uppfylld så hamnar resten i “frihetsfonden”. De pengarna investeras i aktier eller Lendify idag och ska ge en passiv inkomst i form av utdelning/ränta. Portföljen kan ses över och viktas om, men fokus är på att köpa och hålla och inte sälja.

Varför kategoriserar jag mina utgifter?

Vad är då skillnaden mellan “högre livskvalité” och “bara för det är roligt”? Att köpa brädspel/datorspel eller gå på Liseberg tänker jag mer som en rolig grej medan att ha en mobiltelefon och kunna ringa till bekanta och vänner som något som förenklar mitt liv och är viktigt för att hålla kontakten.

Varför har jag då delat upp kostnaderna så här? Jo, det är mitt sätt att ifrågasätta alla utgifter och vara tydlig mot mig själv med vad som är absoluta måsten, vad som ger mig hög livskvalité och vad jag gör bara för att det är roligt. Desto mindre utgifter jag har som måsten desto mer kan jag spara.

Men sen behöver vi även fundera på vad vi värderar, vilken livskvalité vi vill ha osv, men då är det iaf tydligt att jag byter bort mina hårt förvärvade pengar för något jag vill ha. Sen jag gjorde det här blev det mycket lättare för mig att förstå vad som var viktigt för mig, och det var väldigt många utgifter som försvann.

Jag behövde göra om det här flera gånger. Till en början så hamnade t.ex. frisör under oregelbundna skyldigheter, jag måste ju klippa mig tänkte jag. Eller? Kanske inte, det borde nog vara mål för hög livskvalité. Eller är det bara för det är roligt? Till slut tog jag bort det helt och hållet och nu klipper min sambo mig istället. På så sätt sparar jag tid och pengar.

I mars började jag tracka mitt egna kapital i YNAB (net worth), dvs mina tillgångar och skulder. För April har jag även börjat mata in mina aktieutdelningar och ränta från Lendify.

Här kan du se alla mina månadsrapporter.

Vad tycker du?

Vad tycker du om budget? Värt besväret? I så fall hur ser den ut och vilka verktyg har du? Skriv gärna en kommentar om du har några tips.

Vill du ha YNAB gratis 1 år?

Jag har fått 1 års prenumeration av YNAB jag får ge bort till en av mina läsare, så är du intresserad av att få YNAB 1 år gratis så skriv en kommentar. Ifall det är mer än en person som vill ha 1 års prenumeration så kommer jag att ge det till den som ger de bästa budgettipsen.