Om du tittar närmare på den mat som finns på mejeriavdelningen, framför allt yoghurt och kvarg, så inser du snabbt att det är väldigt mycket socker eller sötningsmedel i smaksatta produkter.

När jag fick upp ögonen för kvarg som ett bra tillskott av protein efter hård träning så blev jag fascinerad över hur mycket socker och sötningsmedel det var i alla smaksatta produkter. Jag tycker naturell kvarg är lite strävt i smaken och vill gärna bryta det med något sött eller uppfriskande. Men när jag tittar på den smaksatta kvargen har de öst ner mängder med socker ca 15-18%! Och är det inte massa socker i så är det sötningsmedel. Frusterad gick jag igenom alla kvargförpackningar i hela butiken och hittade INGEN smaksatt kvarg utan kolossala mängder socker eller sötningsmedel. Allt var oerhört sött och sliskigt, snacka om brist på fantasi!

Min lösning blev att köpa lite frysta blåbär att blanda med naturell kvarg, gött och nyttigt! Dessutom blir det ju billigare eftersom kvarg är mer värt än socker. Även många andra produkter “späds ut” med socker. Antar det ökar smaken, beroendet och sänker produktionskostnaden.

Nu när jag är i Varberg så passade jag på att plocka lite vinbär till min kvarg, gratis och gott!

Vad tycker du om socker och sötningsmedel?