snålvargen

Veckans tips är att vara snål mot banken och betala så lite ränta som möjligt för dina lån. Lägst ränta får du oftast på bostadslån. Jag var nyligen i förhandlingar med banken och fick kämpa hårt för att klamra mig fast vid mina rabattpunkter. Har mycket att bearbeta så kanske skriver en serie med inlägg om mina erfarenheter av banker och bolån inom kort.

En viktig komponent i min plan att bli ekonomiskt oberoende är att sänka mina utgifter. Därför kommer jag försöka att varje vecka hitta ställen i min budget där det läcker ut onödigt mycket pengar. Om jag bloggar om minst ett snåltips i veckan så kommer det tvinga mig att försöka komma på nya sätt att vara snål och jag hoppas även att andra kan ha nytta av det jag lär mig.

Om vi tittar på den rörliga räntan (3 månader) så har storbankerna (när jag skriver detta) en listad ränta på ca 1,96-2,05%. Men så här mycket ränta behöver du inte betala utan du får alltid rabatt, så kallade rabattpunkter. Det vanliga är att efter du kommit överens om en viss mängd rabattpunkter för det rörliga lånet så binds punkterna för 1 år, för att sen omförhandlas. Under det här året så kan banken ändra den listade räntan (ditt lån uppdateras var 3e månad), men samma rabattpunkter dras av. Om den listade 3 mån räntan för din bank är 2,02% och du har 66 rabattpunkter så betalar du 1,36% i ränta. 66 rabattpunkter är en bra rabatt men inte omöjligt att få, det var vad jag fick när jag tog mitt bolån 2015.

Tyvärr så är jag den som har näst lägst ränta i mitt sällskap, och jag är långt ifrån den som har bäst ekonomi. Flera jag känner har 1,9% eller 1,7% vissa som har förhandlat en del har 1,56%. Mitt råd är att börja med att jämföra din ränta med andra banker för att se hur du ligger till. När det gäller storbankerna så kan du behöva få ett personligt möte med en bankman för att få en bra ränta, det är vanligt att du inte får så bra ränta över telefon. Vissa banker som SBAB specialiserar sig på lån och de har ofta låga listade räntor på sina hemsidor, men även där kan du oftast få bättre ränta om du pratar med dem och på de bankerna brukar det gå bra över telefon.

När du jämfört några andra banker kan du alltid gå tillbaka till din bank och berätta att du funderar på att byta, får du inget likvärdigt erbjudande så är det ganska enkelt att byta bank. Har du bundit räntan på ett lån så behöver du lösa ut det, men det behöver inte bli så dyrt som du tror. Så här räknar du ut ränteskillnadsersättningen. Ibland kan det löna sig att lösa lånet för att få en bättre ränta, det är nämligen reglerat enligt lag hur mycket pengar bankarna får ta ut i ersättning.