snålvargen

Veckans tips är att sänka dina mobilkostnader. De flesta tror att kontantkort bara är för tonåringar, men det är i många fall betydligt billigare än abonnemang.

Inlägget innehåller länkar där jag kan få intäkter om du klickar på dem och sedan beställer något. Allt jag skriver är 100% mina egna åsikter.

För några år sedan sade jag upp mitt mobilabonnemang och skaffade ett kontantkort. Jag gjorde det för att jag vill vara mer anonym men till min förvåning märkte jag att det var mycket billigare. För några månader sedan bytte jag till Halebops kontantkort och då blev det ännu billigare.

Så här ser min strategi ut för att spara pengar på mina mobilkostnader:

  1. Jag använder kontantkort.
  2. Jag laddar “extra” mobilsurf till mobilen. Om möjligt välj en laddning som gäller så länge så möjligt. På vissa laddningar så blir du av med mobildatan efter 30 dagar även fast du inte förbrukat den mängd data du använt. Jag sparar mycket pengar genom att använda en laddning som gäller i 6 månader.
  3. Jag försöker ringa och messa så mycket det går med gratistjänster så som FaceTime eller Meddelanden. Finns många andra alternativ, även för android.
  4. Jag laddar 100kr för att kunna ringa de få samtal eller SMS jag har behov av.
  5. Jag begränsar mitt användande av mobildata för att det ska räcka länge. Mitt podcastprogram laddar automatisk ner nya avsnitt på wifi och jag har musik nerladdad på mobilen.

Om jag lyckas klara mig på 4GB per halvår och 2 laddningar på 100 kr så skulle min årliga kostnad bli 518 kr vilket blir 43 kronor och 16 öre per månad, det var väl billigt? Tidigare hade jag ett abonnemang som kostade 300 kr i månaden, och även om du väljer Halebops billigaste abonnemang där du får 50 samtal, 500sms, 1GB surf, så kostar det 99 kr vilket är mer än dubbelt så mycket vad jag betalar.

Halebop använder Telias nät och jag har inte haft några problem med dem hittills. Det du behöver vara uppmärksam på är vilken prisplan du har på Halebop. Ifall du har prisplanen “Hallå” så ringer och smsar du för en lägre taxa än “Rubbet” men du får inte tillgång till 4G och en maxhastighet på 0,5-1 Mbit/s. Om du däremot väljer “Rubbet” får du 4G och maxhastighet på 100 Mbit/s, men samtal och sms kostar lite mer. Jag använder laddningsplan “Rubbet” eftersom jag ringer väldigt sällan och gärna har lite snabbare surf. Prisplanen kan du enkelt ändra själv via deras hemsida.

Jag har jämfört mitt upplägg med kontantkort på Halebop med Hallon, Telia, Telenor och 3 och min slutsats är att med min strategi är Halebop billigast. Den stora fördelen jag får med Halebop är att jag kan ladda 4GB surf som är giltigt i 6 månader, jag har inte hittat något lika bra erbjudande hos någon annan operatör.

Om du är intresserad av att spara pengar med kontantkort så kan du läsa mer på Halebops hemsida. Om du skulle beställa ett kontantkort (kostar inget) med någon av länkarna ovan så får jag 100 kr i ersättning av Halebop (om jag tolkar avtalet rätt, första gången jag använder affiliatelänkar). Jag får även ersättning om ni skulle köpa något abonnemang, men det är inget jag rekommenderar.

Kom ihåg att innan du köper något så fråga dig alltid, behöver jag det här? Om inte, spara pengarna. Ifall du behöver det så fråga dig om du har plats i din budget.

Om du har några tips på strategier eller andra operatör som är billigare så lämna gärna en kommentar.